Știri | News

Video - discurs Prof. Dr. A. V. CIUREA, Preşedinte AMMA

Video - speech Prof. A. V. CIUREA, AMMA’s President

Fragmentele de ADN mitocondrial din sânge s-au dovedit a fi biomarkeri importanți pentru îmbătrânire (Univ. John Hopkins)

Niveluri ridicate de ADN liber in sânge sunt legate de inflamația cronică, un factor de risc cunoscut pentru simptomele severe de îmbătrânire și fragilitate la adulții în vârstă.

Într-un studiu de opt ani care a inclus  600 de adulți în vârstă, cercetătorii spun că au legat nivelurile de ADN care circulă liber  în sânge cu inflamația cronică și fragilitatea. ADN-ul liber ( free cell DNA)  consta in fragmente scurte de ADN care rezultă din procesul de moarte celulară, sunt eliberate în fluxul sanguin și ajung în plasma sanguină.

Acest nou studiu realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine extinde studiile anterioare deoarece se concentrează pe ADN-ul mitocondrial, mai degrabă decât pe ADN-ul genomic - moștenim mitocondriile de la mamele noastre, astfel încât ADN-ul mitocondrial este moștenit pe linie maternală.

Când apare apoptoza – moartea naturală programată a celulei care are loc atunci când o celulă a ajuns la sfârșitul utilității sau nu se mai poate replica – ADN-ul, fie mitocondrial sau genomic, este rupt în fragmente mici și lăsat să circule în sânge.

Dacă  un eveniment critic, cum ar fi leziunea, întreruperea fluxului sanguin sau boală, provoacă moartea celulelor, se produc fragmente mai mari de ADN mitocondrial; acestea pot declanșa inflamația cronică, un răspuns imunitar care imită ceea ce se întâmplă atunci când organismul reacționează la bacterii și viruși.

S-a demonstrat că inflamația cronică de-a lungul timpului are ca rezultat simptome de fragilitate și pierderi de memorie și  declin cognitiv.

ADN-ul liber , fără celule (cfDNA) este deja folosit în screening-ul prenatal ca metodă neinvazivă de căutare a variantelor genomice asociate cu tulburări ereditare și genetice. Testarea ADN-ului liber poate fi, de asemenea, utilizată pentru a detecta anumite tipuri de cancer și pentru a monitoriza terapia cancerului, iar acum dovezile se acumuleaza sugerând că poate fi un biomarker important pentru îmbătrânire.

Descoperirile, care au fost publicate în Immunity & Aging , se adaugă la dovezile preexistente că niveluri relativ ridicate de fragmente de ADN găsite în probele de sânge de rutină ar putea fi biomarkeri precisi și utili, pentru o gamă largă de forme de declin cognitiv și fizic.

Analiza echipei de cercetare Johns Hopkins a găsit, de asemenea, corelații între astfel de fragmente de ADN și prezența altor biomarkeri cunoscuți pentru îmbătrânire, inclusiv citokine, factori de necroză tumorală (proteine produse de sistemul imunitar ca răspuns la creșterea tumorii) și proteine produse de ficat atunci când este prezentă inflamația.

[1] https://immunityageing.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12979-023-00342-y
[2] https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad220301
[3] https://bit.ly/3pIqrAi

Inversarea îmbătrânirii celulare este posibilă în mai puțin de o săptămână și fără ca celulele să devină prea tinere sau să devină canceroase, arată o nouă cercetare.
Acest lucru a fost anterior realizabil numai prin terapia genică, limitând utilizarea pe scară largă. Studiul dezvăluie noi soluții în lupta împotriva îmbătrânirii și a bolilor legate de vârstă.
„Până de curând, ce  puteam face cel mai bine era să asiguram o  îmbătrânire lentă. Descoperirile sugerează că acum o putem inversa”, spune David A. Sinclair, AO, Ph.D., profesor, departament de Genetică și co-director al Centrului Paul F. Glenn pentru Biologie de cercetare a îmbătrânirii de la Harvard Medical School și conducător științific al proiectului.
Descoperirea are implicații „de anvergură” pentru medicina regenerativă și, potențial, pentru „întinerirea întregului corp”.
Realizat de cercetătorii de la Harvard Medical School, Moscow State University, University of Maine și Massachusetts Institute of Technology, studiul a fost publicat în Aging , intitulat „Reprogramarea indusă chimic pentru a inversa îmbătrânirea celulară”.
Bazându-se pe descoperirea, câștigătoare a premiului Nobel, a factorilor Yamanaka care convertesc celulele adulte în celule stem pluripotente induse (iPSC), cercetătorii au explorat dacă este posibilă inversarea îmbătrânirii celulare. Ei au identificat șase cocktail-uri chimice care întineresc celulele umane, restabilind stările de tinerețe și inversând vârsta #transcriptomică în mai puțin de o săptămână.
Oamenii de știință efectuează în prezent experimente pentru a înțelege efectele acestor cocktail-uri asupra diferitelor tipuri de celule de la indivizi tineri și bătrâni.
Potențialul de a inversa îmbătrânirea cu o singură pastilă deschide numeroase aplicații, de la îmbunătățirea vederii până la tratarea eficientă a diferitelor boli legate de vârstă, si întinerirea pielii. Această cercetare deschide calea pentru un viitor de tratamente eficiente pentru afecțiunile legate de vârstă și posibilitatea de întinerire a întregului corp.

https://www.aging-us.com/article/204896/text

Procedură regenerativă a celulelor cerebrale pentru epilepsie, efectuată în premieră (Univ. San Diego, Califormia)
Cercetătorii de la Universitatea San Diego s-au angajat într-un studiu clinic revoluționar care implică injectarea de celule regenerative în creier pentru a trata crizele epileptice.
Această terapie experimentală, numită NRTX-1001, are potențialul de a oferi pacienților cu epilepsie a lobului temporal rezistenta la medicamente un tratament nedistructiv pentru convulsii. Celulele injectate, derivate din celule stem umane, au ca scop restabilirea echilibrului creierului și calmarea convulsiilor.
Rezultatele timpurii arată o reducere cu peste 90% a frecvenței convulsiilor la pacienții inițiali, după tratament.
Celulele injectate, numite interneuroni, sunt derivate din celule stem umane. Dacă reușește, prima terapie experimentală cu celule umane regenerative, NRTX-1001, ar putea oferi pacienților cu epilepsie a lobului temporal rezistenți la medicamente prima opțiune non-distructivă pentru a-și vindeca potențial convulsiile.
Studiul clinic, sponsorizat de Neurona Therapeutics, urmărește să înscrie 40 de participanți  pentru a studia rezultatele implantării celulelor stem, care produc acid gamma-aminobutiric (GABA) - un neurotransmițător care blochează impulsurile hiperactive dintre celulele nervoase în creier.
„În epilepsia lobului temporal rezistentă la medicamente, unele dintre celulele normale ale creierului din lobul temporal au fost deteriorate sau sunt moarte”, a spus Jerry Shih, MD, profesor de neuroștiințe la UC San Diego School of Medicine, neurolog și director al Epilepsiei. Centru la UC San Diego Health.
„Această terapie celulară experimentală implantează celule sănătoase ale creierului uman în lobul temporal deteriorat, cu speranța că acele celule noi vor începe să stabilească conexiuni în creierul pacientului, pentru a crea în cele din urmă un lob temporal mai sănătos.”

Nivelul proteinei klotho asociat cu longevitatea și cogniția

Proteina Klotho este o proteină transmembranară care controlează sensibilitatea celulelor la insulină, fiind legată pentru prima dată de longevitate.

Este o enzimă codificată de gena KL produsă în principal de rinichi și, într-o măsură mai mică, de celulele musculare și țesutul adipos. Prin circulația sanguină, forma alfa-klotho, ajunge la toate celulele corpului cu funcția de a le menține tinere și în stare bună. Familia de proteine Klotho este considerată un factor esențial de longevitate, promovând eliberarea de hormoni cu efect rejuvenator în organism.  Pe langa  efectele anti-îmbătrânire,  poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2. De asemenea, proteina Klotho poate inhiba cancerul prin inhibarea semnalizării Wnt.

Șoarecii care nu au gena KLOTHO încep să prezinte numeroase fenotipuri care sunt similare îmbătrânirii normale a ființelor umane încă de la vârsta de 3-4 săptămâni.  La oameni, un studiu a arătat că nivelul scăzut al proteinei Klotho poate fi un factor de risc pentru declinul cognitiv și demența.

La antipod, studiile recente au arătat că nivelul crescut al proteinei Klotho poate îmbunătăți funcția cognitivă la pacienții cu boala Alzheimer și poate întârzia progresia bolii.

De asemenea, cercetatorii  au demonstrat că proteina Klotho poate fi benefică pentru creierul îmbătrânit și poate îmbunătăți memoria de lucru si indeplinirea anumitor sarcini la maimuțele maccacus rhesus mai în vârstă.

Cu toate acestea, nu este clar dacă descoperirile anterioare pot fi extrapolate la populația adultă în general.

Există mai multe moduri de a crește nivelul de proteina Klotho în corp. Un studiu a arătat că #exercițiile fizice regulate pot crește nivelul de proteina Klotho în sânge. De asemenea, un alt studiu a arătat că o dietă bogată în #vitamina D poate crește nivelul de proteina Klotho în corp.

Deși aflată în cercetare,  terapia cu proteina Klotho în deficiența cognitivă nu este încă bine înțeleasă și este încă în stadiile incipiente de studiu, dar există speranța găsirii soluțiilor pentru a ameliora deficiențele cognitive și regresul fiziologic asociat cu îmbătrânirea.

http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-52562021000100025
https://medicalxpress.com/news/2023-07-klotho-protein-older-monkeys-cognitive.html

Impactul exercițiilor fizice asupra îmbătrânirii si microbiotei intestinale

Activitatea fizică regulată îmbunătățește fitnessul cardiorespirator și sănătatea generală prin reducerea riscului de boli cronice (boli cardiovasculare și metabolice) și a mortalității de orice cauză.

La adulții în vârstă, inflamația și senescența imună sunt determinanții semnificativi ai diferitelor boli asociate cu rate ridicate de mortalitate.

Exercițiile fizice regulate pot reduce semnificativ riscul acestor boli prin reducerea inflamației cronice, de grad scăzut, îmbunătățirea funcțiilor imune și creșterea autofagiei (un proces celular de degradare și îndepărtare a resturilor celulare).

Există dovezi care arată că exercițiile fizice regulate influențează compoziția și diversitatea microbiotei intestinale.

Studiile umane care au implicat sportivi profesioniști de rugby au indicat că exercițiile fizice măresc capacitatea funcțională a microbiotei intestinale.

Mai mult, dovezile arată că nivelul de fitness cardiorespirator al sportivilor este foarte corelat cu compoziția și diversitatea microbiotei intestinale. Mai mult, a fost observată o asociere directă între nivelul de fitness cardiorespirator și genele legate de biosinteza SCFA, chemotaxia bacteriană și motilitatea.

S-a descoperit că exercițiile de rezistență efectuate timp de șase săptămâni schimba compoziția microbiotei intestinale și nivelurile de SCFA la tineri, în funcție de indicele de masă corporală (IMC).

În schimb, adulții sănătoși care fac exerciții de rezistență timp de 8 săptămâni prezintă doar modificări minime în compoziția și funcția microbiotei intestinale și nicio modificare a diversității microbiene.

Brooks CN. 2023. Growing old together: What we know about the influence of diet and exercise on the aging host's gut microbiome. Frontiers in Sports and Active Living. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fspor.2023.1168731/full

Cum influențează micul aminoacid numit glicina,  in mod surprinzator, longevitatea?

Glicina este un aminoacid de dimensiuni reduse, dar care a dovedit proprietăți neașteptate legate de longevitate și numeroase beneficii anti-îmbătrânire. In afara eficientei, este si una din cele mai accesibile solutii antiaging evitand  costurile semnificative asociate de obicei cu strategiile de intinerire. De obicei se administreaza cu N acetil cisteina care ii potenteaza efectele ( GlyNAC).

Glicina este cel mai abundent aminoacid din molecula de colagen, care construiește pielea (fiecare al treilea aminoacid din compozitia colagenului este format din glicina). De asemenea, este un element esential al glutationului, un antioxidant important pe care îl produc celulele noastre și al creatinei din mușchi.

Pe măsură ce îmbătrânim, glicina scade asociind tulburări legate de îmbătrânire. Este considerată un aminoacid "condiționat esențial", ceea ce înseamnă că, în anumite condiții, sinteza sa de către propriul corp este limitată.

Potrivit unui studiu publicat în Science Daily, suplimentarea cu glicină a  îmbunătățit mai multe aspecte ale îmbătrânirii,  ducând la stimularea #vitalității și #cogniției.

Alte studii au demonstrat că:

  • Glicina îmbunătățește sănătatea #mitocondrială prin impactul favorabil asupra #epigenomului mitocondrial, care reglează ce gene mitocondriale sunt activate sau dezactivate.
  • Glicina îmbunătățește acumularea de proteine, acționând ca un #chaperone (insotitor), învelind și protejând proteinele împotriva deteriorării și împiedicând acumularea acestora. Acumularea de proteine este unul dintre factorii de îmbătrânire.
  • Un alt studiu a arătat că nivelurile scăzute de glicină sunt asociate cu boala #coronariană și infarctul miocardic acut. Din fericire, studiile au demonstrat posibilele efecte terapeutice ale glicinei în reducerea riscurilor de boli de inimă.
  • Cercetările recente au evidențiat inclusiv efectele impresionante ale glicinei asupra calității somnului. Experimentele arată că suplimentarea cu glicină poate induce un somn profund mai repede, reduce semnificativ oboseala și reduce somnolența în timpul zilei.
  • În plus, datele au demonstrat, de asemenea, creșterea nivelului de #serotonină și îmbunătățirea simptomelor insomniei odata cu aportul de glicină.
  • Glicina și diabetul zaharat de tip 2 (T2D)
    Nivelurile de glicină sunt corelate negativ cu #obezitatea, rezistența la insulină și dezvoltarea  #T2D. Pacienții cu T2D prezintă în mod constant niveluri scăzute de glicină. Interesant, consumul de pește, o sursă majoră de glicină dietetică, poate reduce riscurile de T2D.
  • Suplimente de glicină
    Deși glicina este produsă în mod natural de organism, glicina scade odată cu vârsta. Pentru a combate ramificațiile de sănătate ale deficitului de glicină, suplimentarea este o modalitate foarte bună de a îmbunătăți nivelurile sanguine de glicină, mai ales ca nu au fost semnalate efecte adverse notabile la administrarea acestui preparat.

(1) What Should You Know About Glycine Supplements? | HealthNews. https://healthnews.com/longevity/longevity-supplements/what-should-you-know-about-glycine-supplements/
(2) The Anti-Aging and Longevity Benefits of Glycine - NOVOS. https://novoslabs.com/novos-anti-aging-longevity-supplement/glycine-anti-aging-supplement-longevity/
(3)GlyNAC improves multiple defects in aging to boost strength and cognition in older humans https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210329122746.htm

Microbiom tânăr la centenari
Persoanele cu bacterii intestinale sănătoase par mai probabil să trăiască mult timp.
Cercetările publicate recent în revista medicală Nature Aging au ilustrat modul în care microbiomul intestinal al celor mai longevive persoane are mai multe șanse să conțină populații bacteriene asociate cu tinerețea.

La majoritatea oamenilor, microbiomul intestinal trece treptat către populații bacteriene dăunătoare care sunt asociate bolilor legate de vârstă. Cu toate acestea, persoanele care sunt longevive au o populație bacteriană intestinală asemănătoare cu a persoanelor tinere.

https://www.lifespan.io/news/young-microbiomes-in-very-old-people/